Nu kan ni beställa köttlådor här på Lovö prästgård.
Hängmörat ekologisk kött slaktat, urbenat, styckat och vakuumpackat på Sörby slakteri & Styck AB i Heby.
Intresseanmälan görs då kött inte finns kontinuerligt - se kontakt.
Lamm slaktas på hösten och kalv och nöt året om när lämpliga djur finns.
Finns att välja mellan hel, halv och kvart.
För mer information vänligen kontakta oss.
Vi har fem olika rasinslag i besättningen. Vi är mycket stolta över de renrasiga utrotningshotade lantraser vi har - fjällkon och rödkullan. Förutom dem domineras besättningen av SRB - svensk rödbrokig boskap. Vi har även en tapper Holstein samt en del korsningar (fleckvieh, brown swiss).
Vi strävar efter friska hållbara kor (vem gör inte det?) med gott temperament och som så klart mjökar bra.
För närvarande har vi 35 stycken mjölkande kor. Korna står i långbås och mjölkas två gånger om dagen med de fyra handburna mjölkmaskinerna som vi har. Vi levererar vår mjölk till Arla som sedan säljer den som ekologisk kravgodkänd mjölk i butik.
De släpps ut i början av maj och får vara ute i 6 månader och beta, runt 20 h per dag. De tas under denna period bara in när det är dags att mjölka. Under vintern får de komma ut ett par gånger per vecka för att få motion och sol i pälsen i en rashage.
Alla våra kor har egna namn och en egen plats inne i ladugården som vi lär dem. Kalvarna på gården får vara med sin mamma den första veckan och där efter matar vi dem med riktig mjölk i napphink, samt att de har fri tillgång på fint hö. Kalvarna går i grupper med andra kalvar och har gott om plats så att de kan leka och skutta. Tjurarna kastrerar vi och säljer vidare för ekologisk köttuppfödning medan kvigorna rekryteras in i besättningen. En och annan tjur behålls till avel antingen gården eller på andra gårdar.
Ungdjuren och dräktiga kor går i lösdrift under vinterhalvåret och på bete under sommarhalvåret.